Today.ua

Жінкам в Україні щомісяця почнуть доплачувати надбавки до пенсії: хто може розраховувати на підвищення виплат

Жінки-пенсіонерки в Україні матимуть змогу розраховувати на щомісячну надбавку до пенсії з 2022 року. Її розмір становитиме 9%. Розраховувати на підвищення виплат зможуть лише 60-річні жінки, які вийдуть цьогоріч на заслужений відпочинок.

У 2022 році збільшення пенсії заплановано тільки для жінок. Чоловікам нараховувати та виплачувати надбавки не будуть. У Пенсійному фонді назвали дві умови, які мають бути дотримані для нарахування надбавок.

По-перше, пенсіонерка повинна мати день народження у період з 1 січня 1962 року до 31 грудня 1962 року. І по-друге, пенсія за віком має нараховуватися вперше.

Якщо пенсіонерка раніше отримувала пенсію за вислугу років, за інвалідністю або через втрату годувальника, а тепер перейшла на пенсію за віком, то щомісячного 9% підвищення пенсії їй очікувати не варто. Розмір пенсії та надбавки нараховується індивідуально. Він залежить від розміру самої пенсії жінки, її страхового стажу та розміру заробітної плати.

Внаслідок пенсійної реформи, розпочатої у 2011 році, було намічено 10-річний перехід до нового пенсійного віку для жінок. За 10 років він виріс на 5 років, і тепер із 2021 року жінки йдуть на пенсію у 60 років, як і чоловіки.

Раніше за кожні півроку пізнішого виходу на пенсію жінкам додавали 2,5% від розрахункового розміру пенсії. Таким чином жінкам, які вийшли на пенсію у 2021 році, дісталися збільшення у розмірі 25%.

Раніше українцям анонсували надбавки до пенсії у розмірі 500 гривень, які їм почнуть виплачувати з 1 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ