Today.ua

Земля в Україні щорічно буде дорожчати на 10%: міністр агрополітики закликає не продавати ділянки

Мінімальна вартість гектара землі в Україні на сьогоднішній день складає $1 тис. За гектар. За словами міністра аграрної політики Романа Лещенко, землі сільськогосподарського призначення з кожним роком будуть дорожчати на 7-10%. Саме тому він закликає українців не поспішати з продажем ділянок, а почекати кращих часів.

За словами Лещенка, на початковому етапі запуску земельної реформи головне завдання - переконати українців, що бути власником землі - це нормально. Громадяни України вперше за роки незалежності зможуть продати свої ділянки за гідну ціну, а коли ринок землі відкриється для іноземних компаній, то вартість української землі злетить ще більше.

Вигідною інвестицією земля стає і завдяки зростанню цін на оренду. Ціна оренди землі на сьогоднішній день складає $150- $200 га/рік. Експерти прогнозують, що щорічно вартість паїв буде підвищуватися на 15-20%, тому тим, у кого є зайві гроші, краще зараз вкладати їх не в квадратні метри, а в землю. Лещенко додав, що розвиток ринку землі створить в Україні ринок капіталу, а у громадян досить внутрішнього капіталу, щоб купити землю і працювати на ній.

Сумарна площа проданих ділянок за перші два тижні роботи ринку землі вже склала 1 150,63 гектара. Всього було укладено 1107 угод з купівлі-продажу земель сільгосппризначення. Щоб зробити покупку землі ще більш доступною, Кабмін затвердив проект, який дозволить отримати аграріям кредити для покупки земельних ділянок.

Раніше повідомлялося, що після відкриття ринку землі українці зможуть передавати право власності на ділянку іншим людям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ