Today.ua

Зеленський заявив про зниження цін на транзит газу в Європу

Володимир Зеленський заявив на днях президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, що Україна готова зменшити вартість транзиту газу для Європи. Наразі у Європі продовжується газова криза, що виникла через шантаж з боку Росії, яка зупинила прокачку газу через українську ГТС.

Зокрема, за словами глави держави, Україна готова зменшити вартість транзиту газу своєю територією та надати власні підземні сховища для зберігання стратегічного резерву палива.

Володимир Зеленський та фон дер Ляєн у своїй розмові детально обговорили питання енергетичної безпеки Європи. Президент України вкотре наголосив, що проєкт "Північний потік-2" є насамперед безпековою загрозою для всієї Європи.

Глава держави представив низку пропозицій, спрямованих на запобігання енергетичній кризі у Європі. Зокрема, співрозмовники обговорили ідею щодо створення регіональної платформи зі зміцнення енергетичної безпеки.

Зараз Росія навмисно зменшує обсяги транзиту газу через Україну, щоб шантажувати Європу і змусити якнайшвидше сертифікувати "Північний потік-2". Що буде далі, поки невідомо, але "Газпром" налаштований рішуче, і не збирається поступатися українській стороні.

Нагадаємо, п'ять міст України опинилися перед загрозою відключення від постачання газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ