Today.ua

Затримка виплат ВПО: переселенцям розповіли, яким чином можна отримати гроші

Усім внутрішньо переміщеним особам (ВПО) держава продовжить нараховувати виплати навіть після їхнього повернення додому. Іноді гроші та їхній отримувач не можуть знайти одне одного. Так зазвичай буває, якщо людина не повідомила органам соцзахисту свій банківський рахунок. Затримка виплат ВПО також можлива через великий масив інформації, яку потрібно обробити. Однак усі переселенці рано чи пізно свої гроші отримають.

У цьому їх запевнила міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Держава продовжує виплати переселенцям. Розмір щомісячної державної допомоги становить: 2000 гривень – на дорослих і 3000 – на дітей та інвалідів. Таку допомогу отримують ВПО, а також люди, які втратили своє житло внаслідок війни.

Та, навіть повернувшись на постійне місце проживання, ВПО все одно отримуватимуть державну допомогу. Адже більшість із них втратили роботу, а дехто залишився й без житла.

Водночас деколи процес отримання грошей переселенцями ускладнений через те, що гроші "не можуть знайти" свого отримувача, каже чиновниця. Дехто з переселенців не має банківського рахунку або не повідомив його. У такому випадку Мінсоцполітики намагається самотужки знайти банківські рахунки окремих людей, щоби туди переказати гроші. Якщо ж цього не вдається зробити, то гроші переказують до запиту на відділення Укрпошти або Ощадбанку. Там ці кошти зберігаються 30 днів.

Якщо за ними ніхто не звернувся, то їх відправляють назад. Але ці гроші нікуди не пропадають. Той, кому вони призначені, зможе їх отримати за першим зверненням, запевнила Оксана Жолнович.

Водночас вона каже, що процес пошуку переселенців, яким призначені державні кошти, можна було би набагато полегшити, якби вони звертались до ЦНАПів і залишали там свої реквізити. Тоді затримки виплат ВПО взагалі можна було б уникнути.

Водночас, українці зараз отримують допомогу не лише від держави, а й від міжнародних організацій. Так, найменш захищеним пенсіонерам, причому не з числа переселенців, нададуть допомогу від ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ