Today.ua

З нового року усіх власників паїв обкладуть податком на землю: доведеться терміново продавати ділянки

З нового року власникам і користувачам земельних паїв доведеться сплачувати новий податок на землю – мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ). Його приблизна величина становитиме 1500 гривень з одного гектара землі. МПЗ повинні будуть сплачувати орендарі землі. Та якщо земля використовується нелегально, то платити за неї муситимуть власники земельних паїв.

Цей новий податок має покласти край тіньовій оренді землі та збільшити обсяг бюджетних надходжень за рахунок легалізації орендних відносин, пише  agrotrend.

Мінімальне податкове зобов'язання містить у собі такі складові:

За прогнозами спеціалістів середній розмір МПЗ наступного року становитиме 1500 гривень з гектара. Тобто, якщо розмір паю становить 3-4 га землі, то за рік доведеться сплатити податок на землю в розмірі 4500-6000 грн.

Платниками МПЗ мають бути орендарі. Але це, якщо земля знаходиться в легальній оренді. Якщо ж її використовують нелегально, то сплатити МПЗ має землевласник, тобто власник паю. Для багатьох власників, сере яких є немало сільських пенсіонерів, такі суми – непідйомні. Отже люди будуть змушені або здати землю в оренду легально, або позбутись її, тобто продати. Таким чином, можна припустити, що наступного року на ринку землі зросте кількість угод купівлі-продажу земельних ділянок.

Якщо ж користувачі, які дотепер орендували землю нелегально, не захочуть втрачати свій бізнес, то вони будуть змушені легалізувати свої відносини із власниками паїв та сплачувати МПЗ.

До речі, цей новий податок на землю буде практично непомітним для великих агрохолдингів і фермерів, які працюють у правовому полі. Адже вони і так сплачують податки з кожного гектара. Середня величина податку у них становить 2300 грн. До речі, якщо сплачений податок перевищує розмір МПЗ, то в бюджет так і піде сплачена сума. Ніхто різниці між реально сплаченим податком і МПЗ не відшкодовуватиме. А от якщо сплачений податок виявиться нижчим за МПЗ, то орендареві доведеться доплатити різницю.

Нагадаємо, цьогорічної осені українці найбільш активно скуповували землю в трьох областях: Київській, Львівській та Івано-Франківській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ