Today.ua

Якого курсу долара чекати в Україні, і в яких валютах зберігати заощадження: поради експерта

Реальний курс долара в Україні продовжує зростати. Цьому, крім інших чинників, сприяє підвищений попит на валюту. Тому українцям зараз не радять витрачати свої заощадження в доларах. Водночас громадянам рекомендують тримати накопичені гроші у різних валютах.

Завдяки вчасно зробленим крокам Нацбанку, який на початку війни зафіксував курс долара та обмежив зняття валютних коштів, в Україні вдається утримувати курс національної валюти. Проте, реальний курс долара, хоч і повільно, однак неухильно зростає. Так, у понеділок, 16 травня, середній курс долара у продажу становить 34,60 грн, що значно вище зафіксованого Нацбанком курсу 29,25.

Долар дорожчатиме й надалі, вважає аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. На його думку, упродовж тижня, що почався, курс долара буде коливатись в межах 32,3-32,55 гривні.

Зараз він зростає в основному через тривожні настрої в Україні загалом та на вітчизняному ринку валют зокрема. Люди не знають, як розгортатимуться події, пов'язані з війною, як триватиме відновлення вітчизняної економіки і стабілізація їхніх заробітків. Ті, хто залишається в Україні, не впевнені, чи не доведеться їм все-таки виїхати за кордон. А там ліпше мати американські долари, аніж українські гривні. На тлі такої непевності українці змушені купувати валюту на останні копійки.

"Ми допускаємо поступову девальвацію гривні на готівковому ринку лише через те, що це спекулятивна можливість заробити тим, хто продає валюту, доки на неї є попит", - каже Орищак.

В якій валюті українцям краще зберігати заощадження?

Фінансовий аналітик та економіст Олексій Кущ рекомендує українцям розладати яйця по різних кошиках, тобто тримати свої заощадження в різних валютах. При цьому, якщо немає екстреної причини, аналітик не радить розмінювати готівкові долари. Краще приберегти валютні заощадження.

Але переводити всю свою готівку у долари не варто, каже Кущ. Найрозумнішим буде диверсифікувати особисті заощадження, поділивши їх умовно на три частини.

"Поки що в гривнях я б радив тримати тримісячний запас витрат домогосподарства. Підрахувати, скільки сім'я витрачає на місяць, і тримати цю суму, а все інше можна диверсифікувати в доларах та євро", – зазначив аналітик.

Таким чином, аналітик радить на поточні витрати залишити гривню. Є підозра, що він мешкає не в Україні, де 90% громадян ледве зводять кінці з кінцями. А для більш тривалого зберігання варто відкладати долари і євро.

Нагадаємо, українцям назвали причину, що призвела до різкого зростання курсу долара в останні тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ