Today.ua

Як захистити побутову техніку від перепадів напруги під час відключень світла: три корисні лайфхаки

Багато побутової техніки не витримує частих відключень електроенергії і виходить з ладу. Причиною цього є стрибки напруги у мережі. Уберегти свої прилади від наслідків стрибків напруги можна кількома способами. Розкажемо про найдешевші та ефективніші.

Так, стабільна напруга у будинках українців на сьогоднішній день це рідкість. Часто при включенні електромережі замість 220 В квартири подають напругу в 170-260 В. Якщо ж виходить з ладу нульовий провідник, напруга може підскочити вище 300 В. Деякі прилади через це миттєво виходять з ладу.

Але навіть якщо у квартирі чи будинку не помітні перепади напруги, техніка все одно поступово може "загинатися". Справа в тому, що коли при включенні світла одночасно включаються прилади у всьому будинку, в будинковій мережі "скаче" сила струму.

Що можна зробити, щоб захистити техніку від перепадів напруги:

Холодильники, бойлери, пральні машини рекомендується повністю відключати від мережі після вимкнення світла, оскільки ця техніка дорога і може найсильніше постраждати внаслідок перепадів напруги після включення електроенергії.

Вмикати прилади назад у мережу можна через 10-15 хвилин після відновлення електропостачання. За цей час пікове навантаження на будинкові мережі спаде, і техніка буде у відносній безпеці, адже найбільші коливання відбуваються саме у момент увімкнення світла.

Реле напруги реєструє значні відхилення від стандартної напруги та відключає всі побутові прилади. Після того, як напруга нормалізувалася, подається сигнал про включення, і підключення техніки відновлюється.

Реле напруги поділяються на два основні типи – ті, що встановлюються в електричному щитку, та пристрої для окремих розеток. Перший тип значно потужніший і надійніший, але щоб його встановити потрібно буде звертатися до електрика.

Це спеціальні пристрої для вирівнювання вольтажу. Стабілізатори при цьому потужніші, але не мають акумуляторні батареї. ДБЖ мають меншу потужність, але тримають "запас" струму у внутрішніх або зовнішніх акумуляторах.

У характеристиках стабілізаторів зазвичай вказують потужність ВА (вольт-ампер), а чи не Вт (ват). Тому, щоб розрахувати необхідну потужність стабілізатора, потрібно помножити вказане на ньому число (ВА) на 0,7-0,9 (залежить від моделі). Зараз в Україні складно знайти стабілізатори, оскільки їх розкуповують.

Раніше повідомлялося про два прості способи розігріти їжу без газу та електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ