Today.ua

Як відбувається вручення повістки на робочому місці: обов'язки роботодавця

Під час воєнного стану українці можуть отримувати повістки прямо на робочому місці через свого роботодавця. У такому разі останній зобов'язаний не лише передати документ, а й проконтролювати явку працівника до військкомату. Юристи розповіли, які обов'язки та відповідальність лежать на роботодавці у цьому процесі.

Відповідно до процедури вручення повістки, роботодавець зобов'язаний видати наказ із повідомленням військовозобов'язаних про необхідність їх з'явитися до територіального центру комплектування та соцпідтримки (колишній військкомат). Протягом трьох днів наказ слід відправити до ТЦК. Після цього повістки потрібно вручити зазначеним у наказі особам та забезпечити їх явку у військкомат.

У разі неявки роботодавець має повідомити військкомату, що його працівник проігнорував повістку.

Якщо роботодавець не підписує наказ про вручення повісток своїм співробітникам, це можуть бути дві причини.

Перша – працівник відсутній на робочому місці з поважної причини, наприклад, перебуває на лікарняному. Другий варіант – працівник звільнився. У цьому випадку роботодавець має звернутися до військкомату та пояснити, що не може вручити документ із цієї причини.

Якщо працівник на робочому місці відмовляється підписувати наказ, яким його сповіщають про необхідність явки до військкомату, тоді роботодавець зобов'язаний скласти акт про відмову від підпису комісійного наказу у присутності трьох осіб та відправити його до військкомату.

Раніше повідомлялося, хто з українок отримає відстрочку від призову до армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ