Today.ua

Як українцям у Німеччині отримати допомогу на оренду житла та субсидію: алгоритм дій

Українські біженці у Німеччині масово стикаються із проблемою пошуку житла. Безкоштовного соціального житла на всіх не вистачає, а щоб орендувати окрему квартиру, потрібно мати роботу та стабільний дохід у країні. Громадяни, які не мають доходу чи матеріальної можливості орендувати житло, можуть отримати підтримку від німецької держави через центр зайнятості (Jobcenter).

Так, їм можуть покривати витрати на оренду та опалення. При цьому до орендованого житла є низка вимог. Наприклад, на одну особу держава може покрити оренду квартири площею максимум до 50 кв.м, а на чотирьох осіб – до 85 кв. м.

Перед підписанням договору оренди потрібна заява про згоду від центру зайнятості. У деяких випадках Jobcenter може перераховувати гроші безпосередньо орендодавцю. Не вийде отримати компенсацію за оренду, якщо біженець винайняв квартиру, а потім попросив допомоги у держави, оскільки виходить, що на момент оренди квартири він уже знав про те, що подаватиме заявку.

Крім компенсації за оренду житла у Німеччині біженці можуть отримати кошти на заставу (страхування від можливих збитків – кауціон) у розмірі 2-3 щомісячні оплати. Центр зайнятості Німеччини допомагає українцям у цьому питанні – видають позику на вказану суму, а згодом ці кошти будуть вираховані з допомоги по безробіттю.

Для того, щоб отримати Kaution, потрібно звернутися до Jobcenter із заявою у довільній формі, в якій вказати, яку суму щомісячних відрахувань із виплат з безробіття біженець готовий перераховувати на погашення "кредиту" - зазвичай це 10%.

Жителі Німеччини мають право на отримання субсидії. Вона тут називається "Heizkostenzuschuss". Сума – від 270 євро на одного мешканця. Для отримання цієї субсидії необхідно отримувати допомогу на оплату житла (Wohngeld).

Таким чином, субсидія є актуальною для біженців, які живуть у місцевих сім'ях, наприклад у родичів. Але компенсація не передбачена тим, хто отримує підтримку від Jobcenter або від відомства соціального забезпечення (Sozialamt).

Раніше повідомляли, що в Україні подорожчала оренда 1-кімнатних квартир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ