Today.ua

Як українським біженцям легально залишатись у Німеччині понад 90 днів: нові правила

Українці, які перетнули кордон із Німеччиною після 24 лютого, можуть законно перебувати в країні до 31 серпня без спеціальної візи. Щоб легально залишатися в Німеччині після цієї дати, потрібно подати заяву до міграційної служби за місцем тимчасового перебування та отримати новий документ про гуманітарний захист.

Таким чином, українцям, які не мають біометричного паспорта, але планують залишатись у Німеччині після 31 серпня, потрібно буде пройти певну процедуру. Щоб засвідчити свою особу, громадяни повинні звернутися до міграційної служби за місцем проживання (тимчасового). Там видають тимчасову посвідку особи. Про це йдеться на офіційному сайті уповноваженого уряду ФРН з міграції біженців та інтеграції. Щоб продовжити дозвіл на перебування в Німеччині після 31 серпня, який також дає право на роботу в країні, українцям із біометричними паспортами обов'язково потрібно подати заявку, під час якої у біженця беруть відбитки пальців, підпис та фото. Якщо це не зробити до 31 серпня 2022 року, ваше перебування в країні вважатиметься нелегальним. При цьому слід зазначити, що важливим є сам факт подання заявки, а не отримання дозволу. Навіть якщо до 31 серпня вашу заявку не розглянуть, то ви все одно перебуватиме у Німеччині легально на той період.

В усіх країнах Євросоюзу діє єдине правило: кожен громадянин має право виїжджати із зони Шенгену не більше ніж на 90 днів кожні 180 днів. Якщо цей термін буде перевищено, то право перебувати в країні Шенгенської зони без спеціального дозволу втрачається.

Якщо біженець хоче залишити Німеччину і переїхати в іншу країну Європейського Союзу, щоб отримати там гуманітарний захист, необхідно спочатку знятися з реєстрації в Німеччині, а потім подати відповідну заяву у тій державі, куди українець переїде.

Раніше повідомлялося, як біженцям у Німеччині зареєструватися в Центрі зайнятості та отримувати допомогу з безробіття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ