У супермаркетах під виглядом твердого сиру можна зустріти сирний продукт. Зовнішньо відрізнити натуральний сир від фальсифікату складно, але можливо. Експерти розповіли, яку інформацію шукати на етикетці сиру, щоб не потрапити у пастку несумлінних виробників.
Перше, на що слід звертати увагу – це ціна. Для виготовлення 1 кг сиру потрібно 11 літрів молока. Собівартість продукту виходить близько 200 грн/кг. Слід розуміти, що у супермаркетах натуральний сир коштуватиме не нижче 250 грн за кг. Все, що коштує дешевше – сирний продукт. Його відмінність від сиру полягає в тому, що замість вершків виробники використовують інші рослинні жири, які дешевші за вартістю. За словами експертів, українські виробники сирів преміум-сегменту рідко займаються підробкою, а серед імпортних сирів частіше можна зустріти фальсифікат.
Найчастіше на етикетці продукту є вся потрібна покупцю інформація. Якщо перед вами справжній сир, то на маркуванні має бути чітко написано, що це сир. Якщо там є напис "сирний" або "сироподібний", то перед вами – сирний продукт. До складу натурального сиру входить молоко, сіль, кисломолочні закваски, сичужний фермент. В сирному продукті міститься не більше 20% молока, решта інгредієнтів - крохмаль, кокосова олія, пальмова олія, білки рослинного походження, замінники молочного жиру.
Раніше повідомлялося, як розпізнати у супермаркеті фальсифікат ковбаси, шоколаду та молочних продуктів.