У супермаркетах під виглядом твердого сиру можна зустріти сирний продукт. Зовнішньо відрізнити натуральний сир від фальсифікату складно, але можливо. Експерти розповіли, яку інформацію шукати на етикетці сиру, щоб не потрапити у пастку несумлінних виробників.
Перше, на що слід звертати увагу – це ціна. Для виготовлення 1 кг сиру потрібно 11 літрів молока. Собівартість продукту виходить близько 200 грн/кг. Слід розуміти, що у супермаркетах натуральний сир коштуватиме не нижче 250 грн за кг. Все, що коштує дешевше – сирний продукт. Його відмінність від сиру полягає в тому, що замість вершків виробники використовують інші рослинні жири, які дешевші за вартістю. За словами експертів, українські виробники сирів преміум-сегменту рідко займаються підробкою, а серед імпортних сирів частіше можна зустріти фальсифікат.
Найчастіше на етикетці продукту є вся потрібна покупцю інформація. Якщо перед вами справжній сир, то на маркуванні має бути чітко написано, що це сир. Якщо там є напис "сирний" або "сироподібний", то перед вами – сирний продукт. До складу натурального сиру входить молоко, сіль, кисломолочні закваски, сичужний фермент. В сирному продукті міститься не більше 20% молока, решта інгредієнтів - крохмаль, кокосова олія, пальмова олія, білки рослинного походження, замінники молочного жиру. Натуральний сир має пахнути молоком. Навіть якщо до нього додані ще якісь консерванти та ароматизатори, все одно характерний молочний запах повинен бути присутній. У той самий час сирний продукт матиме хімічний кислуватий запах і присмак, а його консистенція буде "гумовою". Натуральний сир жорсткіший.
Раніше повідомлялося, як розпізнати у супермаркеті фальсифікат ковбаси, шоколаду та молочних продуктів.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal