Today.ua

Як підприємцям під час війни платити менше податків: ФОПів попередили про деякі нюанси

Середній та великий бізнес в Україні під час війни звільнено від деяких податків. Зокрема, з 1 квітня підприємці зі спрощеною системою оподаткування можуть сплачувати податок за зниженою ставкою до кінця воєнного стану. Скористатися перевагою можуть і ФОПи ІІІ групи, які працюють за ставкою 3% та 5%.

Підприємці мають подати до контролюючого органу відповідну заяву у паперовій формі, щоб перейти на знижену податкову ставку. Зробити це можна також у  електронному кабінеті на сайті Податкової служби України у цифровій формі.

Після переходу на єдиний податок за ставкою 2%, сплачувати його ФОПам потрібно буде щомісяця до 15 числа за підсумками попереднього місяця. Єдиний податок потрібно сплачувати за звітний місяць або його частину, коли бізнес перейшов на спрощену систему, і наступні місяці до завершення воєнного стану.

Підприємці ІІІ групи, які перейшли на податкову ставку 2%, одразу втратять її після завершення воєнного стану на території України. З наступного календарного місяця з моменту, коли правовий режим скасують, ФОПів повернуть на попередню ставку, що діяла до 31 березня. Якщо підприємець до квітня платив 5% податку, то й після війни платитиме стільки ж. Перерахунок податків відбудеться автоматично.

Раніше повідомлялося, що портал державних послуг "Дія" відновив функцію реєстрації ФОПів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ