Today.ua

Виробник зізнався, чим відрізняється молочна продукція на експорт від тієї, що продають в Україні

Молочна продукція, що йде на експорт, виготовляється з іншої сировини, ніж та, що продається на внутрішньому ринку в Україні. Попри те, що продукція має однакову назву, вона відрізняється за способом приготування.

Про це розповів в інтерв'ю одному з профільних аграрних видань генеральний директор молочної компанії "Волошкове поле" Андрій Табалов.

За словами власника компанії, в Україні дедалі скорочується молочне поголів'я. І через це стає усе менше сировини для виготовлення продуктів із молока. Тому виробники змушені шукати способів, як задовольнити і внутрішній споживацький попит, і відправити продукцію на міжнародний ринок.

Адже експорт приносить валютні надходження не лише підприємству-виробнику, але й державі загалом.

Багато виробників знайшли вихід у виготовленні продукції  із сухого молока. Тому нині в їхніх технологіях велике місце посідають сухі молочні суміші. Саме з них переважно виготовляється продукція, що йде на експорт.

А для внутрішнього споживання поки в основному вистачає свіжої молочної сировини, отриманої від фермерів.

Продукція із сухих сумішей та свіжого молока практично нічим не відрізняється ні за органолептичними якостями, ні за хімічним складом, запевняє Андрій Табалов. За словами виробника, таку технологію переробки сухих молочних сумішей, зокрема, широко використовують у країнах Близького Сходу. Адже там молочне скотарство не дуже розвинуте. Тому у виробництво переважно йде сухе молоко, і ця технологія добре себе зарекомендувала у світі.

"У країнах Близького Сходу є підприємства, які виробляють величезну кількість молокопродуктів, при тому, що сирого молока у них невелика частка від реальної потреби. Ясна річ, що така молокопродукція виробляється з сухих сумішей, які завозять з європейських країн. Це світова тенденція. Однак нам би не хотілося рухатися в цьому напрямку. Краще мати достатню кількість власного свіжого молока хорошої якості", - підсумував виробник.

Нагадаємо, в Україні дедалі більше продають сирних продуктів, які виготовлені із мінімальним вмістом молока, а більше з додаванням пальмового масла та інших, немолочних, інгредієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ