Today.ua

Вперше за два десятиліття курс долара і євро зрівнялись: що робити із заощадженнями в євровалюті

Курс долара і євро зрівнялись. Такого не було вже 20 років. У подальшому вартість євровалюти може ще просісти, і євро стане дешевшим за долар. Для українців у такій тенденції є як позитив, та і негатив. Хоча експерти кажуть, що позитиву більше.

Видання Reuters пов'язує таке зниження вартості долара із зупинкою Північного потоку-1. Як відомо, Росія зупинила прокачування газу через нього, мотивувавши це щорічним техобслуговуванням газогону, яке займе 10 днів. Через це Європа трохи панікує, адже саме в цю пору європейські країни найбільш активно закачують газ у свої сховища, роблячи запаси на зиму.

Чого більше в рішенні РФ зупинити Півніний потік-1 - технічної доцільності чи політики, можна лише гадати. Але наслідок від того один: газ в Європу через Північний потік-1 не йде. І це відразу позначилось на вартості європейської валюти та на зміцненні позицій американського долара.

Причому завдяки підвищенню ставки ФРС (Федеральної резервної системи США, що є аналогом нашого НБУ) долар зміцнив свої позиції відразу на тлі шести основних світових валют. Порівняно з ними курс долара виріс на 1% і досягнув індексу 108,14. Такого показника не було від жовтня 2002 року.

Лише з січня 2000 до грудня 2002 євро був дешевшим за долар. А з початку 2003 вартість європейської валюти завжди була вища за американську, і от тепер долар знову рветься вгору.

Аналітики кажуть, що через складну енергетичну ситуацію в Європі євро може ще здешевшати до 0,95 вартості долара. Таку ситуацію навряд чи можна буде переламати, поки постачання російського газу в Європу не відновиться. Тобто, у сьогоднішній ситуації є два очевидні вигодонабувачі – США та Росія. США зміцнюють позиції своєї національної валюти, а РФ має в активі залізний аргумент для послаблення економічних санкцій Європою.

Чим обернеться для українців здешевлення євро?

Експерти вважають, що великого лиха українцям від того не буде. Переважна більшість наших громадян все одно тримає свої заощадження у доларах. Отже українці своїх грошей не втратять. А тим, у кого все-таки припасений десь у кутку мішечок із євровалютою, радять не панікувати і не бігти обмінювати ці гроші зараз, коли євро дешевий. Буде ще й на їхній вулиці підвищення курсу валюти.

Водночас, пересічні українці можуть навіть виграти від здешевшання євро. Адже в такому випадку мають подешевшати й товари, які завозять в Україну з Європи.

Тим часом, в Україні курс долара нестримно росте. Експерти кажуть, що його зростання обумовлене емісією гривні через великий обсяг друку додаткових грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ