Today.ua

Власники зруйнованого житла в Україні зможуть отримати компенсацію двома способами: як оцінюватимуть збитки

Внутрішні переселенці в Україні, будинки яких зруйновано під час війни, зможуть отримати компенсацію. Держава або виділить таким громадянам нові квартири, або у разі невеликих ушкоджень компенсує збитки грошима. Механізм виплат ще перебуває на стадії узгоджень.

Визначати, яку компенсацію українці отримають за повністю зруйноване житло, будуть спеціальні комісії при органах місцевого самоврядування, а збитки, завдані приміщенням, де потрібен ремонт, підрахують ліцензовані оцінювачі майна. Від таких оцінок безпосередньо залежить, яке житло або скільки грошей постраждалі отримають у вигляді компенсації. Вирішенням цього питання займається Кабінет Міністрів спільно з Фондом держмайна.

Багато українців уже подали в "Дії" заявки на отримання компенсації за зруйноване житло. Подати заявку можна також у паперовому вигляді у Центрі надання адмінпослуг (ЦНАП), у нотаріуса чи у департаменті соцзахисту місцевої ради.

За словами народного депутата Олександра Качура ("Слуга народу"), громадяни матимуть змогу відмовитися від житла, яке їм запропонує держава, та розмір компенсації перенаправити в інвестиції у приватне будівництво. Максимальна площа житла, за яке надаватиметься компенсація – 150 кв. м. Також українці зможуть обирати, де вони хочуть жити – у своєму місті чи іншому.

Представник Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що внутрішнім переселенцям, будинки яких повністю зруйновані в ході бойових зіткнень, нададуть одно-, дво- та трикімнатні квартири. Деяким переселенцям пощастить отримати повністю відремонтовані квартири з меблями та побутовою технікою. Це нерухомість, яку не встигли запровадити в експлуатацію до початку війни. Такі квартири будуть викуплені державою та розподілені між біженцями із найбільш постраждалих регіонів.

Раніше повідомлялося, чи потрібно українцям повертати іпотечний кредит, якщо їхній будинок розбомбили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ