Today.ua

Власників землі зобов'яжуть платити новий податок: скільки доведеться віддати за кожний гектар

Українці, у власності яких є земельні паї, з 1 січня 2022 року зобов'язані будуть сплачувати мінімальний податок у розмірі 1500 грн з кожного гектара. Ця вимога передбачена новим "ресурсним" законом, ухваленим Верховною Радою 30 листопада.

Відповідно до закону, податки потрібно буде сплачувати навіть за ділянки, розташовані в межах міста, адже вони підпадають під визначення "город". Якщо розмір цього городу становить 0,5 га (50 соток), сума податку буде фіксованою. Платити за користування своєю землею потрібно буде навіть у тому випадку, якщо на ній вирощують продукцію виключно для споживання.

Водночас, власники сільськогосподарських земельних ділянок, які знаходяться за межами населених пунктів, платитимуть приблизно 1,5 тисячі гривень з 1 гектара. Народні депутати зазначили, що нові зміни не позначаться на великих агрохолдингах, оскільки вони де-юре не є власниками землі. Від нововведень постраждають виключно невеликі фермери та мешканці сіл, які мають у власності землю.

До Податкового кодексу було внесено й ряд інших важливих змін. Зокрема, підвищення мінімальної заробітної плати з 6000 до 6500 гривень та прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 2600 до 2684 гривень з 1 грудня спричинить значне збільшення податкових відрахувань для підприємців.

Так, мінімальний єдиний соціальний внесок, який роботодавець сплачує із зарплати кожного співробітника, від сьогодні зросте з 1320 до 1430 гривень. Крім того, перерахунку підлягає розмір єдиного податку для ФОП першої та другої групи. Для цієї категорії підприємців розмір єдиного податку зросте із 260 до 268 гривень.

Раніше українцям роз'яснили процедуру продажу землі, яка перебуває в оренді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ