Today.ua

Виплати військовослужбовцям: на які суми можуть розраховувати українські захисники

У парламенті ухвалили за основу законопроект №9342, який передбачає зміну порядку нарахування додаткових виплат українським військовослужбовцям. При цьому по 30 тисяч гривень доплати всім силовикам не повернуть, незважаючи на суперечки навколо цього питання.

Народні депутати планують підвищити виплати строковикам на 6000 гривень. Про це повідомляється у пояснювальній записці до законопроекту, представленому на сайті Верховної Ради. Також запропоновано встановити виплати курсантам вищих військових навчальних закладів, вищих навчальних закладів, які мають у складі факультети військової підготовки, військові інститути та кафедри військової підготовки – до 2350 гривень.

Бійці, які отримали поранення, каліцтво чи контузію в ході виконання бойових дій і які були визнані непридатними до служби за підсумками проведення військово-лікарської комісії, мають отримувати 6000 гривень.

Доплати у розмірі 30 та 100 тисяч гривень військовослужбовцям

Секретар оборонного комітету ВР Роман Костенко зазначив, що у законопроекті зазначено суми доплат у 30 та 100 тисяч гривень, але за фактом розмір грошової винагороди не змінюється. Народний обранець назвав таку ініціативу обманом захисників. Справа в тому, що робоча група перенесла до законопроекту систему виплат, яка й так уже реалізується.

Як відомо, після початку повномасштабної війни усі українські силовики отримували доплату 30 тисяч гривень. Тим, хто виконував завдання на передовій, передбачено щомісячні доплати у розмірі 100 тисяч гривень.

Максимальна виплата залишилася без змін – її одержують захисники на передовій. А на 30 тисяч гривень можуть розраховувати лише військовослужбовці у зоні бойових дій. У тиловиків ці надбавки забрали з 1 лютого поточного року.

Раніше повідомлялося, що депутати Верховної Ради запропонували втричі збільшити відпустку українських військовослужбовців – з 10 до 30 днів. У парламенті зареєстрували відповідний законопроект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ