Today.ua

Військовий облік може стати обов'язковим для однієї категорії жінок

В Україні відстрочили обов'язкову постановку на військовий облік жінок ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Проте вже найближчими днями Верховна Рада може зробити військовий облік обов'язковим для жінок-медиків, які і до війни вважалися військовозобов'язаними.

Незважаючи на ухвалення рішення про відстрочку, парламентарі продовжують вести дискусії і з інших спеціальностей, жінок яких можуть зобов'язати ставати на облік. Поки що усім, крім медиків, постановку на військовий облік для українок залишають добровільною.

Таким чином, з 1 жовтня 2022 року жодних кардинальних змін жінкам не варто очікувати. Крім того, якщо жінка добровільно хоче вступити на військову службу, перешкоджати їй також ніхто не буде. Виїжджати за кордон жінки зможуть, як і раніше. Норма про обов'язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом. Тому Міноборони у межах повноважень може лише перенести певні строки. Протягом наступного року парламентарі матимуть змогу закріпити нові норми закону щодо військового обліку жінок у майбутньому.

У Генштабі заявили, що на сьогоднішній день у державі немає гострої необхідності збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Раніше повідомлялося, кому із чоловіків у вересні продовжать відстрочку від мобілізації ще на 2 місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ