Today.ua

Відстрочка від мобілізації під час воєнного стану: названі умови та максимальні терміни дії документа

Воєнний стан та мобілізація в Україні продовжаться попередньо до 19 лютого. Нещодавно Верховна Рада внесла поправки до закону, що дозволяють військовим отримати коротку відпустку під час несення служби у воєнний час. Ще частина громадян мають право на отримання відстрочки від призову. Про терміни та умови отримання звільнення від мобілізації розповіла юристка Дар’я Тарасенко.

За законом, військовозобов’язані українці мають право на відстрочку від призову за мобілізацією до того часу, поки існує обставина, яка дає таке право.

Наприклад, якщо відстрочку дали чоловікові, у дружини якого є інвалідність, то поки вони будуть у шлюбі і жінка матиме інвалідність, чоловіка не можуть призвати без його бажання.

У багатьох випадках неможливо спрогнозувати, скільки часу триватиме обставина, за якою чоловік отримав відстрочку. Але найчастіше, усі обставини розраховані на тривалий період.

Інколи працівники центрів комплектування надають відстрочку на два місяці, після чого чоловікам необхідно знову прийти до військомату і надати документи, які підтверджують підставу для відстрочки.

Хто має право на відстрочку від призову під час мобілізації:

Раніше повідомлялося, кому з громадян продовжили термін відстрочки від мобілізації ще на два місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ