Today.ua

НКРЕКУ затвердила новий тариф на електроенергію на 70% вище існуючого

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКУ) затвердила новий тариф на послуги постачальника "останньої надії" на ринку електроенергії. Він встановлений в розмірі 613,16 грн / МВт-год, що на 70% більше, ніж в минулому кварталі 2021 року.

У другому кварталі цього року регулятор брав з держпідприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", яке в даний час є постачальником "останньої надії" 360,62 грн/МВт-год, а в червні тариф різко піднявся.

Згідно із законодавством, ціна на послуги постачальника "останньої надії" визначається за результатами конкурсу. Якщо ж він не відбувся, то тариф встановлює НКРЕКУ. Так і сталося цього разу.

НКРЕКУ розраховує вартість електроенергії на підставі даних про фактичні ціни на ринку "на добу вперед" за перші два місяці базового періоду, які визначає ДП "Оператор ринку". У січні-квітні цього року "Укрінтеренерго" поставило своїм споживачам електроенергії майже на 1,497 млрд грн. При цьому клієнти повернули тільки 367,1 млн грн, або 24,5% від наданих їм послуг. Станом на 1 травня заборгованість перед постачальником "останньої надії" склала 3,53 млрд грн. Таким чином, НКРЕКУ була змушена підвищити тариф, щоб відбити гроші.

У першому кварталі 2021 року тариф для "Укрінтеренерго" становив 310,36 грн/МВт-год, що в 2 рази менше, ніж зараз. Тариф з кожним кварталом підвищується. Що стосується тарифу на електроенергію для споживачів, то остаточне рішення буде винесено до 1 липня. Сценаріїв регулювання цін на даний час кілька. По одному з них, в Україні збережеться загальний тариф на електроенергію, і він буде залежати від обсягу споживання електрики кожним домогосподарством. За другим сценарієм - від обсягу споживання тариф на електроенергію залежати не буде, проте він буде різним для різних регіонів країни.

Раніше повідомлялося, що конкретно передбачає кожен з можливих сценаріїв підвищення тарифів на електрику для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ