Today.ua

В Європі різко злетіли ціни на газ: стало відомо, що буде з тарифами в Україні

Ціни на газ в Європі на цьому тижні побили трирічний рекорд, що в недалекому майбутньому відобразиться на вартості блакитного палива для українців. Наша ціна на газ залежить від європейської, і незважаючи на те, що з 1 травня українські постачальники ввели фіксовані річні тарифи на газ, якщо ціни в Європі не поповзуть вниз, то українські ціни також подорожчають.

За словами президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, вже найближчим часом може виникнути дилема перед урядом і "Нафтогазом", тому що, з одного боку, якщо ввели річний продукт з фіксованою ціною, то її не можна змінювати, з іншого боку, такий підхід не є ринковим.

Таким чином, якщо "Нафтогаз" захоче під впливом зростання цін в Європі підняти тарифи для українців, то уряд це зробити не дозволить. Однак, якщо тарифи не зростуть, "Нафтогаз" знову буде зі збитками.

Вартість блакитного палива українцям обіцяли знизити вже влітку, але це було заявлено ще до подорожчання газу в Європі. Тепер сподіватися на знижку особливо не доводиться. Щоб цілком і повністю не залежати від іноземного ринку українським компаніям потрібно відкрити доступ до вітчизняних родовищ газу, інакше українці так і будуть переплачувати.

Нагадаємо, 15 травня оптова ціна газу в Європі перевалила через максимальне значення 2021 року і вийшла на максимум за останні більш ніж два з половиною роки - 342 дол., за тисячу кубометрів з постачанням, або 3,4 грн за кубометр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ