Today.ua

В уряді розповіли, скільки протримається новий тариф на електроенергію

В Україні з 1 червня підвищили тарифи на електроенергію для населення. Це був вимушений захід. Гроші потрібні для відновлення зруйнованої енергосистеми. При цьому 2023 року більше тарифу підвищувати не будуть.

Про це повідомив в ефірі національного телемарафону голова Міненерго Герман Галущенко.

Уряд, як міг, відтягував підвищення вартості електрики. Та все ж до цього довелося вдатися. З 1 червня для населення встановлено новий тариф на електроенергію – 2,64 грн/кВт-год. Підвищення плати за електрику було необхідним заходом, оскільки гроші на ремонт енергосистеми взяти більше немає звідки.

"Завдяки цьому рішенню ми бачимо, що є можливість провести ремонтну кампанію, стабілізувати енергосистему та відповідним чином підготуватися до наступного сезону", – заявив Герман Галущенко.

При цьому енергетики обіцяють утримувати встановлений тариф, принаймні, до кінця календарного року. Втім, не виключено, що енергетична галузь зможе протриматися з таким тарифом і до закінчення наступного опалювального сезону, каже чиновник. Але в будь-якому випадку, до 1 січня 2024 року жодних розмов про другий етап підвищення тарифу на електроенергію навіть бути не може.

Крім того, глава Міненерго назвав безпідставними чутки про можливі відключення електроенергії у літній період. Енергетики напрацювали схеми забезпечення всіх споживачів електроенергією навіть в умовах дефіциту генерації, як за рахунок внутрішніх ресурсів, так і за рахунок імпорту електроенергії, запевнив чиновник.

Нагадаємо, навіть новий тариф на електроенергію більш ніж удвічі нижчий від реального. Отже, рано чи пізно знову постане питання щодо його підвищення, вважають експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ