Today.ua

В уряді розкрили деталі бюджету-2023: влада прогнозує, що війна триватиме ще 8 місяців

У наступному році уряд передбачає майже 5-відсоткове зростання української економіки порівняно до показників нинішнього року. При цьому влада виходить із припущення, що війна в Україні триватиме, щонайменше, першу половину наступного року. І бюджет-2023 складений, саме виходячи з такого припущення.

Про це повідомила в ході всеукраїнського телемарафону перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Отже, якщо брати відлік від теперішнього часу, то влада припускає, що в Україні ще мінімум 8 місяців триватиме війна. Втім, якщо навіть не вдасться її завершити за перші півроку, то, принаймні, активні бойові дії мають вщухнути.

"Сценарій зростання еконміки на 4,6% ґрунтується, насамперед, на військовому сценарії, де передбачається активна фаза ведення бойових дій протягом шести місяців", – каже Юлія Свириденко.

Водночас, чиновниця зупинились на показниках, з якими Україна, ймовірно, закінчить 2022 рік. За підсумками поточного року наша країна втратить 30% своєї економіки і завершить рік також із 30%-ю інфляцією.

Великий елемент непередбачуваності вносять ракетні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури України, які агресор активно розпочав саме перед початком опалювального сезону. Через ці обстріли в регіонах доводиться зупиняти промислові підприємства. І хоча згодом вони відновлюють роботу, але це значною мірою ослаблює їхній потенціал.

Нагадаємо, прем'єр-міністр  Денис Шмигаль в інтерв'ю одному із закордонних видань розповів про стан справ із бюджетом України. Глава уряду каже, що Україна вже вичерпала свій теперішній економічний потенціал. Усі податки, зібрані в країні, ідуть на фінансування війська. Водночас на пенсії та зарплати бюджетникам у нас власних грошей немає. І якби не допомога закордонних партнерів, то виплачувати людям навіть той мінімум, що вони отримують, було би нічим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ