В Україні можуть різко зрости ціни в ресторанах. Це неминуче станеться, якщо за гучний "ресурсний" законопроект остаточно проголосують у Верховній Раді.
Йдеться про законопроект 5600, вже схвалений парламентом у першому читанні. У ньому передбачено підвищення податків за багатьма статтями. Зокрема, і зростання акцизного податку на алкоголь.
Акциз може вирости таким чином:
- 4%-е пиво - з 2,78 грн / літр до 4,79 грн / літр;
- ігристі вина - з 11,65 грн / літр до 12,23 грн / літр;
- вина та інші зброджені напої - з 8,02 грн / літр до 8,42 грн / літр.
Це зростання акцизів неминуче вдарить по ресторанному бізнесу, вважають фахівці. Звичайно, ресторани і кафе через цей закон не закриються. Як показали минулі локдауни, у вітчизняної індустрії розваг доволі високий запас міцності.
"Це точно не буде причиною закриття. Причинами можуть стати підвищення цін на опалення, послуги ЖКГ, локдауни. А закон - ні, не думаю ... Це чергова неприємність від держави", - поділилася своїми міркуваннями глава компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова.
Популярні зараз
Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці
В Україні офіційно з'явилася професія домробітник: Рада ухвалила закон
Практично всі великі українські ресторанні мережі благополучно пережили період локдауну і карантинів. Ресторани і кафе освоїли нові форми взаємодії зі своїми клієнтами. При цьому, якщо закон приймуть, всі нові податки ресторатори "заверстають" у ціни на свої напої та страви, вважає Ольга Насонова.
А ось юристи компанії Poster POS бачать головну небезпеку цього законопроекту в податкових перевірках. Причому податківці отримають право стягувати кошти з боржника без розгляду справи в суді.
Та якщо навіть з податками у ресторатора все в порядку, то йому все одно доведеться закладати виросли ціни на алкоголь у вартість своїх послуг.
"Підвищення цін на акциз ресторани благополучно перенесуть на споживачів ... Так, мас-маркети піднімуть ціни десь на 5-10%, а інші - не менше ніж на 15-20%", - припустила Насонова.
При цьому вона каже, що навіть підвищивши ціни, ресторани не втратять своїх клієнтів, тому що в ресторани ходять люди, у яких є гроші, і на останні вони там не розважаються.
Нагадаємо, експерти продовольчого ринку говорять, що восени в Україні знову злетять ціни на базові продукти. Зокрема, подорожчають хліб, молоко, м'ясо і яйця.