В Україні виявили небезпечні сир та сосиски, в яких знайшли бактерію, що викликає лістеріоз. Продукція була завезена до Івано-Франківська з Італії, а потім мала відправитися до Києва.
У Держпродспоживслужбі встигли зреагувати на інформацію, що до них надійшла, про наявність харчової інфекції в італійських продуктах.
"Надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти та корми... про виявлення Listeria monocytogenes у сирі Asiago Pressato та сосисках з м'яса птиці Wurstel, які експортувалися з Італії (виробники: Latteria sociale di bolzano vicentino; Agricola Tre valli Soc. Coop. ARL) в Україну (одержувач ПП "КЛЕР", м. Київ)", – повідомили у Держпродспоживслужбі.
Ті, хто вже торгує цією продукцією, мають вилучити її з прилавків протягом двох робочих днів. Споживачів також просять бути пильними та звертати увагу на італійські сири та сосиски вищезгаданих виробників.
Бактерія Listeria monocytogenes – збудник лістеріозу. Це серйозна харчова інфекція, яка небезпечна для маленьких дітей, вагітних жінок, людей з низьким імунітетом та людей похилого віку. Симптоми листериозу включають діарею, підвищену температуру, біль голови і м'язові болі. Інкубаційний період короткий і триває кілька днів.
Найчастіше бактерія може жити в:
- м'ясних напівфабрикатках та готових до вживання м'ясних продуктах (що пройшли теплову обробку, консервовані та/або ферментовані м'ясні продукти та сосиски);
- сири (особливо м'які);
- рибної продукції холодного копчення
Раніше повідомлялося, що супермаркети в Україні оновили ціни на хліб, борошно, макарони, цукор та олію.