Today.ua

В українських банках з'явився готівковий долар: у НБУ зробили заяву

Проблему з дефіцитом готівкової валюти в українських банках вирішено. У середу, 7 вересня, Нацбанк 7 вересня провів першу операцію щодо обміну готівкового долара на безготівковий. Банки отримали 100 млн доларів США готівкою, яку вони зможуть почати видавати своїм клієнтам.

За даними НБУ, 12 із 14 системно важливих банків взяли участь в обміні. Вже найближчим часом вони поповнять свої каси валютною готівкою та видадуть гроші українцям, які вже довго не можуть отримати свої кошти.

Наступна операція обміну готівкової валюти на безготівкову відбудеться у понеділок, 12 вересня.

Ситуація з нестачею готівкового долара в Україні була тимчасовою. Вона виникла через ситуативні логістичні труднощі з доставкою готівкових доларів США з-за кордону. НБУ рекомендував банкам збільшити обсяги ввезення готівкової валюти, щоби не створювати паніку серед клієнтів.

Також у НБУ вважають, що збільшення пропозиції готівкової валюти сприятиме стабілізації ситуації у готівковому сегменті валютного ринку.

Паніка на ринку останніми тижнями через тотальний дефіцит доларової банкноти викликала у громадян недовіру до банків, які нібито спеціально не видавали їм валюту. Проте проблема з готівкою насправді була, і НБУ її оперативно усунув.

Раніше в ПриватБанку відреагували на проблему клієнтів із купівлею готівкової валюти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ