Today.ua

В Україні зростає ціна на борошно: до чого готуватись споживачам

В Україні зростає ціна на борошно з пшениці. Зростання ціни на внутрішньому ринку відбувається на тлі аналогічної світової тенденції. Пропозиція на ринку обмежена. Зібране зерно не дотягує до кондицій. Тому ціна на борошно зростатиме й надалі.

Ціна на борошно з пшениці почала зростати після недовгого затишшя на ринку. Борошно почало дорожчати через те, що подорожчало зерно пшениці. А воно, в свою чергу, відтворює тенденції, що панують на світовому ринку, каже керівник відділу зернових та олійних ринків ІА АПК-Інформ Анна Танська.

Попри те, що цьогоріч Україна зібрала непоганий врожай ранніх зернових культур, включаючи і врожай пшениці, на світовому ринку відчувається певний дефіцит якісного зерна. Пропозиція на ринку обмежена. Це провокує зростання цін. Незважаючи на начебто непоганий цьогорічний врожай, у 8 найбільших світових експортерів зерна ситуацію не можна назвати райдужною. Розрив між обсягами зібраного валу зерна та запланованими обсягами споживання – мінімальний, каже Анна Танська. Такого не було за останні два десятиліття.

Крім того, у багатьох світових житницях зерно зібрали некондиційне, воно не відповідає вимогам до харчової сировини. Тому пшениця з високим вмістом протеїну різко стрибнула в ціні. Її вартість вже подолала позначку в 300 доларів за тонну і, ймовірно, ростиме й надалі.

Щоправда, зараз трохи стримує ріст цін на світовому ринку відносно дешева пшениця, що надходить із Білорусі. Вона збиває ціни експортерам.

Водночас, незважаючи на певний дефіцит кондиційного зерна, попит на ринку поки що залишається стриманим. З початку сезону українські експортери продали значно менше зерна, ніж на цю пору рік і два роки тому.

Та попри те, ціни на зерно пшениці, а відтак і ціни на борошно з нього продовжують рости.

"Станом на 9 вересня ціни пропозиції на борошно вищого та 1 сорту озвучуються переважно в діапазонах 9,8−11,6 тис. грн/т і 9,5−11,3 тис. грн/т EXW відповідно, що в середньому на 200−400 грн/т, а в ряді випадків на 500−600 грн/т вище за показники в кінці минулого тижня", - повідомляє аналітик.

Отже, сподіватись на те, що на тлі світового зростання цін на борошно в Україні воно дешевшатиме, було би наївним. На внутрішньому ринку воно також дорожчатиме, що і так вже очевидно. А відтак наступним кроком буде зростання ціни на хліб.

Нагадаємо, світові ціни на продовольство за рік виросли на третину. Причому їхнє зростання продовжиться і надалі. А оскільки Україна інтегрована в світовий економічний простір, то й у нас вони також не стоятимуть на місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ