В Україні стала дорожчати жовта ріпчаста цибуля. Гуртова ціна на цибулю буквально за одну ніч піднялась на гривню. А найдобірніша - додала у вартості ще більше.
Фермери пояснюють підвищення цін першими заморозками. Зберігати цибулю на відкритому повітрі та в необладнаних приміщеннях вже неможливо. А обладнаних овочесховищ в Україні бракує. Саме тому ціна на цибулю, втім, як і на решту овочів, вже не падатиме, а лише ставатиме більшою.
Ще у вівторок, 19 жовтня, гуртова ціна на цибулю становила 7 гривень за кілограм, а вже до середи вона підскочила на гривню – до 8. Притому за дорідну, велику та красиву "ріпку" правлять ще вище – 10-11 гривень за кіло.
Незважаючи на осінній ріст цін, гігантський гуртовий фермерський ринок "Неждана", що в селі Великі Копані на Херсонщині, жваво торгує овочами. Із настанням другої половини осені щось уже відчутно здорожчало, а на щось поки зберігаються майже літні ціни.
Зокрема, кабачки поки продають по 18 гривень за кіло, а огірки – по 25. За томати, що виросли на полі, також фермери поки не правлять захмарних цін. Вони коштують по 10 гривень за кілограм. А от червоні, рожеві, і жовті тепличні помідори йдуть гуртом по 25.
Поки тримається невисока оптова ціна на картоплю і буряк. Їх продають по 6 гривень. Трохи менше, по 5-6, правлять за кілограм моркви.
На решту городини фермери тримають такі ціни:
- баклажани - по 10-15 грн/кг;
- перець Білозірка – 5-10 гривень за кілограм;
- зелені конусовидні перці – 5 гривень за кіло;
- червоні конусовидні перці – 10-15 гривень;
- зелені кубовидні перці йдуть за 10;
- розкішні червоні кубовидні готові віддати за 28 гривень.
Нагадаємо, перша хвиля подорожчання овочів пройшла ще наприкінці вересня. А тепер вони знову поступово підбираються ближче до зимових цін. Коли запаси вирощеної у відкритому ґрунті городини скінчаться, ціни на помідори, огірки, баклажани і кабачки зростуть до захмарних. Сподіваємось, що хоч ціна на цибулю буде більш поміркованою.