Today.ua

В Україні знизились ціни на свинину: експерти прогнозують подальше здешевлення м'яса

В Україні почали знижуватись закупівельні ціни на свинину. Лише за один тиждень, що минув, закупівельна вартість кілограма живця стала нижчою на 3,5%. Експерти кажуть, що найближчим часом збережеться тенденція до зниження вартості свинини. Ціну формуватимуть кілька чинників.

Про те, що відбувається з цінами на цей вид м'яса, розповіли в асоціації "Свинарі України".

Отже, за минулий тиждень ціни на живець свиней знизились на 1,5-4 грн/кг. У центрі і на сході країни за кілограм живця треба було віддати 74-77 грн. А на заході країни ціни видались іще нижчими: 73-74 грн/кг. Таким чином, на ринку середня ціна встановилась на рівні 73,85 грн/кг, а її зниження сягнуло 3,5%.

Експерти вважають, що ціни на свинину збили три чинника:

Усе це призвело до зміни тенденції на ринку свинини. Якщо раніше попит домінував над пропозицією, і внаслідок цього виробники підвищували ціни, то тепер попит знизився, а пропозиції стало більше.

"Виробники свинини відзначили посилення цінового тиску з боку заготівельників. Останні пояснюють його пригальмовуванням реалізації свинини за усіма каналами збуту та відчутнішою конкуренцією з боку імпортної м’ясної сировини, надходження якої пожвавилося з кінця вересня", — кажуть експерти асоціації.

Що стосується зниження споживацького попиту, то це явище почасти сезонне, яке повторюється щороку, а почасти обумовлене цьогорічними обставинами. Щороку приблизно о цій порі настає активний грибний сезон. Крім того, масово виловлюють і продають рибу зі ставків. Через це українці купують менше м'яса. Крім того, більше грошей тратять на підготовку до опалювального сезону, що також спонукає до менших витрат на їжу.

Втім, крім традиційних сезонних чинників, що формують ціни на свинину, є ще й цьогорічні, пов'язані з війною. Падіння доходів більшості українців та інфляція призвели до зниження купівельної спроможності. Через це люди купують дешевші продукти, а ціни на свинину вже давно "кусаються".

Тому експерти вважають, що ціни на свинину будуть знижуватись і надалі через зниження купівельної спроможності населення, а також через віялові відключення енергії, які роблять м'ясний ринок абсолютно непрогнозованим.

Нагадаємо, на відміну від свіжих продуктів, консервовані у жовтні відчутно подорожчали. Українці активно запасаються на зиму, не знаючи, що їх чекає в опалювальний сезон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ