Today.ua

В Україні змінюється механізм призначення субсидій: що не будуть враховувати

З 1 жовтня виплату субсидій буде здійснювати Пенсійний фонд України. А з 1 грудня ПФУ здійснюватиме і призначення субсидії громадянам. Це дозволить оперативно реагувати на потреби кожної сім'ї, а також мати вичерпну інформацію за кожним домогосподарством, що отримує субсидію.

Про це йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

В уряді вирішили змінити спосіб призначення та виплати субсидій через те, що в умовах війни органи соцзахисту, як діють за територіальним принципом, не завжди мають вичерпну і достовірну інформацію про всіх, хто потребує допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Адже серед отримувачів субсидій є немало внутрішніх переселенців, які переїхали з одних регіонів проживання в інші.

А ПФУ діє за екстериторіальним принципом. Отже він зможе об'єднати інформацію про всіх отримувачів субсидії та зможе оперативно ухвалювати рішення, що, безумовно, полегшить процес призначення і виплати субсидій.

При цьому безпосередньо сам механізм отримання грошей залишиться незмінним. Субсидіанти зможуть їх отримувати через пошту або на банківську картку.

Крім того, враховуючи масову міграцію громадян всередині країни через війну, при призначенні та нарахуванні субсидій до середньомісячного сукупного доходу родини не будуть враховувати:

Громадянам, які втратили газове постачання і централізоване опалення дадуть субсидію на оплату електроенергії. Йдеться про жителів територій, які знадяться у зоні бойових дій, а також на тимчасово окупованих територіях.

Крім того, буде переглянуто критерії надання субсидій громадянам, які отримують допомогу з часткового безробіття, а також тим, хто втратив роботу в період воєнного стану. Їм надаватимуть субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Нагадаємо, на 2023 рік українцям скоротять субсидії порівняно с поточним роком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ