Today.ua

В Україні змінилися правила виплати компенсацій за працевлаштування ВПО: що потрібно врахувати роботодавцям

Українським роботодавцям збільшили суму компенсації за працевлаштування переселенців, але при цьому ввели для них одну обов'язкову умову. Зокрема, роботодавець зобов'язаний надати ВПО роботу на період, який буде вдвічі довшим за термін виплат. Якщо цю вимогу буде порушено, гроші доведеться повернути державі.

Нові вимоги до роботодавців озвучили у Міністерстві економіки. Станом на початок 2023 року в Україні налічувалося 7 млн внутрішньо переміщених осіб. Враховуючи, що майже для всіх ВПО актуальним є питання пошуку роботи, витрати на програму з їхнього працевлаштування відомство збільшило в 1,5 раза.

При цьому роботодавці також отримали право на компенсацію витрат на підвищення кваліфікації або професійну перепідготовку ВПО. Такі виплати є дійсними, якщо переселенцю гарантували працевлаштування не менше ніж на рік.

До Нового року держава компенсувала підприємцям за кожного переселенця, взятого ними на роботу, 6500 гривень протягом двох місяців. Із 1 січня суму компенсації підвищили до 6700 гривень. Надбавка хоч і невелика, проте вона стане додатковим стимулом для прийому ВПО на роботу, впевнені в уряді.

Раніше повідомлялося, що більшість українських підприємців планують у 2023 році  підвищити зарплати своїм працівникам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ