Today.ua

В Україні змінили правила оренди водойм і розташованих поруч з ними земель

Українцям спростили процедуру оформлення оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом - ставком, озером чи водосховищем. Тепер громадяни можуть одночасно оформити оренду водойми та земельної ділянки під водоймою чи під прибережною захисною смугою. Нові правила почали діяти з 8 червня.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів запропонували новий зразок договору оформлення водних об'єктів.

Тепер орендатори укладатимуть один договір замість двох – на штучну водойму, земельну ділянку під водоймою та під прибережною захисною смугою чи гідротехнічною спорудою.

Типовий договір враховує інтереси інших водокористувачів, які здійснюють спецводокористування, та забороняє орендарям перешкоджати їхній діяльності.

Орендар в свою чергу повинен здійснювати заходи з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта та дотримуватися встановлених режимів роботи. Також орендарі зобов’язані надавати іншим водокористувачам можливість здійснювати спеціальне водокористування на своїй території, якщо про це йдеться в законі.

Прогнозується, що спрощення процедури оформлення оренди збільшить кількість орендарів та надходження додаткових коштів до місцевих бюджетів.

Важливо пам'ятати, що невід'ємною складовою договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом є паспорт водного об'єкта.

Нагадаємо, в Україні зростає вартість оренди землі по регіонам. Дізнайтеся, скільки коштує гектар в різних областях країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ