Today.ua

В Україні змінили порядок виплат військовим, які перебувають на лікуванні: хто отримає компенсації

В Україні змінили порядок нарахування грошової допомоги військовим, які воюють на передовій. Зокрема, нововведення стосуються виплат тим військовослужбовцям, які дістали поранення на фронті та проходять лікування.

Юристи розповіли, що у разі потрапляння військовослужбовця до лікарні грошове забезпечення перші чотири місяці лікування виплачується йому в повному обсязі. А потім — на підставі укладання лікарняного закладу чи військово-лікарської комісії. Ухвалення рішення про продовження виплат грошового забезпечення приймає командир військової частини.
 

Якщо ж розмір грошового забезпечення змінюється під час військової служби, військовослужбовцям, які звільнені від виконання службових обов'язків у зв'язку з хворобою, перебувають на лікуванні в медичних установах грошове забезпечення перераховується з дня змін.

Військовослужбовці, які через поранення перебувають на стаціонарному лікуванні в українських чи закордонних закладах охорони здоров'я, отримають одноразово по 100 000 грн.

Виплати нараховуються з дня отримання поранення, включаючи час переміщення до лікарняного закладу, у тому числі з одного закладу охорони здоров'я до іншого.

Підставою для видання наказу про виплату додаткової винагороди у розмірі 100 тис. гривень у зв'язку з пораненням є довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), форму якої визначено додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ, затвердженого наказом Міноборони від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800, видано командиром військової частини, де проходить службу або перебуває у відрядженні військовослужбовець.

Така довідка видається відповідно до наказу командира військової частини про результати службового розслідування поранення (травми, контузії, каліцтва) військовослужбовця.

Раніше повідомлялося, яку компенсацію за оренду житла можуть отримати військові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ