Today.ua

В Україні скоротили обсяг фінансування пенсій на 100 мільйонів гривень

Українцям завершили виплачувати пенсії за травень. Сума, виплачена у травні, виявилась меншою за ту, яку пенсіонери отримали в квітні на 100 мільйонів гривень.

Про це стало відомо з інформації, оприлюдненої у Facebook-акаунті Пенсійного фонду.

Отже, загалом у травні на виплату пенсій було витрачено 57 млрд гривень. У попередньому місяці на фінансування цієї статті видатків знадобилося на 100 мільйонів більше – 57,1 млрд гривень.

При цьому 10 мільярдів із травневої пенсії українці отримали через національного поштового оператора – АТ Укрпошта. А решту грошей, 47 млрд грн, ПФУ переказав на банки, які уповноважені на виплату пенсій громадянам.

Як стало відомо, українські чоловіки отримують значно вищу пенсію, аніж жінки. Різниця між середніми виплатами становить майже 2 тисячі гривень. Так, середня пенсія чоловіків у нашій країні зараз становить 5701 грн, а жінки в середньому отримують 3 926 грн. Водночас, загальний середній рівень пенсії цьгоріч виріс до 5 238 грн. Причому чоловіки в середньому отримують вище цього рівня на 463 грн, а жінки – нижче за цей рівень на 1 312 грн.

Така гендерна нерівність у виплатах пенсії обумовлена тим, що чоловіки в Україні отримують більшу зарплату, ніж жінки. Досі в суспільстві наявний стереотип, що чоловікам слід платити більше навіть за однакову працю та однаковий професійний рівень із жінками.

Нагадаємо, цьогоріч в Україні ще двічі мають зрости пенсії. Але деяким категоріям у поточному році пенсії не підвищуватимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ