Today.ua

В Україні зменшать розмір лікарняних: про що треба знати працівникам

В Україні стане меншим розмір допомоги з тимчасової непрацездатності. У Мінсоцполітики підготували зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", відповідно до яких лікарняні мають зменшитись.

Вносяться зміни до статті 24 цього закону. Ці зміни посилять вимоги до страхового стажу, від якого залежить розмір лікарняних. Адже відсоток виплат допомоги з тимчасової непрацездатності залежить від величини страхового стажу. Чим він більший, тим вищі лікарняні.

Зокрема, передбачені такі зміни:

Крім того, передбачені ще й інші зміни до закону, відповідно до яких у певні періоди лікарняні взагалі не виплачуватимуться.

В яких випадках припинятимуть виплати лікарняних

Ще одна зміна – збільшення строку виплат лікарняних роботодавцем

Нині роботодавець оплачує зі свого рахунку перші п'ять днів непрацездатності, а вже далі, з шостого дня, виплата лікарняних лягає на плечі Фонду соціального страхування України. За новою редакцією закону планується, що роботодавець буде оплачувати десятиденний лікарняний. А виплати із ФСС настають лише з одинадцятого дня.

У Мінсоцполітики розраховують, що вже з 1 серпня  нинішнього року ці зміни до закону почнуть працювати. А з 1 січня 2022 роботодавці будуть оплачувати 10 днів лікарняних.

Нагадаємо, в Україні хочуть підвищити пенсійний вік для чоловіків і зменшити для жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ