Today.ua

В Україні злетіли ціни на вершкове масло

В Україні знову зросли ціни на вершкове масло. Вартість цього продуту зростає на фоні скорочення обсягів виробництва молока, а також зростання витрат на електроенергію. За перший місяць 2023 року вершкове масло додало в ціні немало.

Про зростання цін на цей продукт повідомляє agronomy, посилаючись на дані порталу minfin.

Торгові мережі також обновили ціни на молоко. Та, на відміну від масла, ціна на молоко змінилась різновекторно: щось подорожчало, а щось і стало дешевшим.

Молоко

Молоко, що належить торговій марці Яготинське порівняно з груднем 2022 відчутно додало в ціні. Якщо наприкінці минулого року пакет Яготинського 2,6% жирності ємністю 900 мл у середньому коштував 36,74 грн, то вже зараз, в перших числах лютого, його вартість становить 38,04 грн. А от молоко Простоквашино 1% жирності, навпаки, стало дешевшим. Тепер 900-мілілітровий пакет продають за 36,27 грн, тоді як ще в грудні він вартував 38,32.

Вершкове масло

Цей продукт дешевшати і не думає. Так, 200-грамова пачка масла ТМ Яготинське 73% за місяць зросла в ціні від 67,16 до 70,32 грн. Причому зараз розкид за ціною на цей продукт у різних торгових мережах невеликий: від 69,89 грн до 70,56.

Очевидно, що з часом ціни на вершкове масло, молоко та взагалі всі молочні продукти лише зростатимуть. Через війну в Україні сильно скоротилась сировинна база молочної галузі, як у промисловому секторі, так і в приватному. Причому в приватних господарствах скорочення ще відчутніше, ніж у промисловому.

Так, за даними Держстату, за минулий рік поголів'я корів у промисловому секторі скоротилось на 8%, а в приватних господарствах скорочення склало 12,5%. Навряд чи цьогоріч вдасться подолати цю тенденцію, адже війна в Україні триває. Очевидно, скорочення поголів'я, а відтак і скорочення сировинної бази продовжуватиметься.

Нагадаємо, в Україні з'явився у продажу унікальний фальсифікат вершкового масла. Якщо вірити маркуванню на упаковці, то це масло з майбутнього. Його мають виготовити лише через два місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ