Today.ua

В Україні заборонили коньяк: на які міцні напої накладено табу

В Україні потрапив під заборону коньяк. Не весь, а лише частина продукції з такою назвою, яка досі надходила до нас із третіх країн. З 1 листопада в Україні заборонено продаж таких міцних напоїв.

Про це повідомили на сайті Мінагрополітики.

Йдеться про алкогольні вироби, що йшли під етикетками "Cognac"/"Коньяк" із так званих третіх країн. Технологія виготовлення цих напоїв не відповідає технічним умовам, за якими виготовляють справжній коньяк. До певного часу Україна заплющувала на це очі, однак ще 1 вересня 2017 року набула чинності угода, яка була підписана в рамках асоціації Україна-ЄС. Ця угода передбачає в країнах, що її підписали, взаємний захист певних географічних зазначень (ГЗ). Серед них є і "Коньяк".

За місяць до війни, 24 січня 2022 року була ухвалена низка нормативних актів, які передбачають захист назви виробу "Cognac" на території України. Крім того, тоді ж країнам-постачальникам, які не мають права вживати таку назву для своїх напоїв, дали перехідний період на зміну етикеток своєї продукції. 31 жовтня цей перехідний період скінчився.

Отже тепер продаж алкогольних напоїв під етикетками "Cognac"/"Коньяк", вироблених у третіх країнах із недотриманням технічних умов виготовлення справжнього коньяку, в Україні заборонено.

"Починаючи з 1 листопада 2022 року, корпорація "Укрвинпром" спільно з Національним міжпрофесійним бюро коньяку ("БНІК") є відповідальними за захист ГЗ "Cognac" на території країни і за кордоном, та вживатимуть необхідних заходів проти продукції імпортованої та представленої під найменуванням "Cognac" та/або "Коньяк", якщо вони не відповідають технічним умовам, встановленим для ГЗ "Cognac", відповідно до Угоди про асоціацію, підписаної між ЄС та Україною", – йдеться у повідомленні Мінагрополітики.

Водночас, експерти прогнозують, що до новорічно-різдвяних свят, в Україні зростуть у ціні і "Cognac", і решта алкогольних напоїв.

Однак лідерами за темпом зростання цін будуть автомобільне паливо, продукти, а також павербанки, електрогенератори, ліхтарики і свічки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ