Today.ua

В Україні вже з наступного місяця підвищать мінімальну пенсію

Вже з наступного місяця в Україні зросте мінімальна пенсія. Це буде пов'язано з підвищенням мінімальної зарплати. Крім того, майже у двох мільйонів українців пенсії стануть вищими завдяки впровадженню чергової вікової надбавки.

Про це стало відомо з інформації Пенсійного фонду України.

З 1 жовтня в Україні заплановано підвищення мінімальної зарплати. Замість теперішніх 6500 гривень вона зросте до 6700. Завдяки такому, хоч і невеликому, зростанню, має вирости і мінімальна пенсія. Відповідно до закону, пенсіонери, які мають необхідний страховий стаж (30 років жінки і 35 років чоловіки), повинні отримувати пенсію, не меншу за 40 відсотків мінімалки. Таким чином, мінімальна пенсія для них зросте з 2600 до 2680 гривень. Щоправда, таке правило діє для пенсіонерів не з 60, а з 65 років.

Водночас, у 70-річних пенсіонерів мінімальна пенсія має стати з жовтня ще вищою – 3000 гривень. Правда, і для них діє правило мінімального стажу (30/35 років). Із 1 жовтня 70-річним громадянам, що мають такий страховий стаж, почнуть щомісячно доплачувати до пенсії по 300 гривень. За підрахунками Мінсоцполітики в Україні налічується 1,7 млн громадян, які матимуть право на отрмання такої вікової надбавки. Причому тим, у кого навіть із цією надбавкою, пенсія не дотягуватиме до 3000 гривень, будуть доплачувати більше – аби забезпечити цей мінімальний розмір.

Крім того, в жовтні зростуть пенсії військових, що мають інвалідність, пов'язану з війною. Зокрема, у них мінімальні пенсії становитимуть від 4396 гривень до 6532,50 гривень – залежно від групи інвалідності та їхнього військового звання.

Нагадаємо, наступного року, незважаючи на прогнозовану 30%-у інфляцію, підвищення пенсій не планують. Не знають також, яким буде розмір березневої індексації, і чи буде вона взагалі. Хоча у Мінсоцполітики кажуть, що в разі швидкого відновлення економіки України, бюджетні параметри можуть переглянути, і пенсії стануть вищими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ