Today.ua

В Україні вже незабаром очікують зниження цін на яйця

Нинішньої осені в Україні стрімко подорожчали яйця. З літа їхня вартість зросла в 3-4 рази, і багатьом українцям навіть цей продукт став не по кишені. Проте, ціни на яйця вже незабаром почнуть знижуватись.

У цьому переконаний перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

За словами чиновника, упродовж весни-осені поточного року ціни на яйця пройшли кілька етапів. Спочатку їхня ціна у торгівлі впала нижче собівартості, а згодом вона почала рости, досягши теперішніх цифр.

Ціни на яйця змінювались таким чином:

У жовтні ціни на яйця ростуть чи не щодня. В Мінагрополітики кажуть, що зараз вартість десятка яєць становить 43 гривні. Але насправді у багатьох супермаркетах їх продають за ціною від 50 до 80 гривень за десяток.

За словами Тараса Висоцького до такого стрімкого зростання вартості яєць призвели кілька чинників:

"З вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, в яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилась, що спровокувало стрибок цін", – роз'яснив чиновник.

Однак уже незабаром кількість поголів'я зросте, і ціни на яйця почнуть падати. Наприкінці жовтня-на початку листопада вони мають досягти довоєнного рівня, запевнив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, тим часом аналітики прогнозують, що до кінця поточного року усі ціни на продукти зростуть ще в середньому на 20%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ