В Україні виведений новий сорт картоплі, що відрізняється високими кондиціями. Нова селекція відрізняється невибагливістю до ґрунту, дає гарний врожай, добре зберігається і має відмінні смакові якості. "Містерія" – так зветься нова картопля, виведена українськими селекціонерами.
Новий сорт картоплі презентував директор Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України Микола Фурдига. За словами ученого, новий сорт вже потрапив до державного реєстру, а невдовзі стане бажаним гостем і на полях.
"Картопля справді трохи “містична”. Вона має фіолетове забарвлення шкірки і жовту м’якоть. Її врожайність складає 80 тонн/га, вміст крохмалю 15,5-16%, а споживчі якості оцінюються у 8,4 бала", – зазначив науковець.
Зазвичай усі сорти картоплі гарно зберігаються лише певний період фізіологічного спокою, а далі починають проростати. Як правило, цей період спокою триває в середньому 40 днів. У "Містерії" він набагато довший. Вона уміє накопичувати життєві сили та очікувати сприятливого моменту. І якщо її зберігати при температурі 7-8 градусів Цельсія, то вона взагалі не проростатиме до самої посадки.
Кілька років дослідів показали, що "Містерія" не втрачає врожайності, і з року в рік дає високі показники.
"Картопля здатна вирощуватися як у піщаних, так і в глинистих ґрунтах, ідеально підходить на двоурожайну культуру. Окрім того, сорт дуже смачний. Хоч він і новий, але господині його полюблять”, – упевнений Микола Фурдига.