Today.ua

В Україні виріс “індекс борщу“: як змінилися ціни на складові страви у 2023 році

Борщ — одна з найпростіших і традиційних страв для середньостатистичної української сім'ї. Складові борщового набору за перші чотири місяці 2023 року подорожчали на 21%. Аналітики сервісу доставки продуктів Zakaz.ua підрахували, що у квітні 2023 року приготування цієї страви обійдеться українцям у 185 грн.

Для порівняння, ще у січні 2023 року борщ коштував 153,5 грн (3,5-4 л страви). Індекс страви стрімко росте, адже ростуть ціни на усі овочі, що входять до її складу. Лише буряк подешевшав за ці місяці на 43%, але це ніщо у порівнянні з тим, скільки зараз коштують морква, цибуля та капуста.

Найдорожчим інгредієнтом борщового набору є м'ясо, яке додає страві третину вартості. Пісний борщ без м'яса нині коштує близько 71 грн, тоді як у січні його собівартість була 61 грн.

Ціни на свинину зросли лише за останній місяць на 19%. Наприклад, лопатка на кістці коштує близько 189 грн/кг, а лопатка без кістки обійдеться в середньому 206 грн/кг. Найдешевше буде приготувати борщ на ребрах. Але і їх середня вартість вже складає 182 грн/кг.

Картопля з січня по квітень у середньому подорожчала на 7%, морква — на 35%. Найбільше підскочили ціни на капусту — на 48%. Кілограм білокачанної капусти, станом на 27 квітня, коштує в середньому 28 грн. А молода капуста продається в середньому за 70 грн/кг.

Ціни на цибулю також шокують українців. Протягом останніх двох місяців вона подорожчала майже удвічі. Наразі кілограм ріпчастої цибулі в супермаркетах коливається від 49 до 69 грн.

Не змінились ціни на томатну пасту та соняшникову олію, сметана в середньому коштує на 3% дорожче. Часник в середньому коштує 115 грн/кг, а кілограм сала - від 179 грн/кг.

Раніше повідомлялося, що українські супермаркети знизили ціни на соняшникову олію, гречку та сіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ