Today.ua

В Україні у пшеничне борошно додаватимуть домішки: навіщо це потрібно

В Україні у пшеничне борошно для населення додаватимуть домішки. Кажуть, це робитимуть задля зміцнення і збереження здоров'я українців. Таким чином хочуть компенсувати нестачу вітамінів в організмі більшості пересічних громадян, які не мають грошей на збалансовану дієту.

Відповідний законопроект №5657 "Про фортифікацію борошна" зареєстрований у Верховній Раді. Ініціатори законопроекту сподіваються, що таких захід дозволить не лише зміцнити здоров'я українців, але й сприятиме поліпшенню демографічної ситуації в Україні.

Якщо цей законопроект буде ухвалено, то в Україні проводитимуть так звану фортифікацію борошна, призначеного для випічки. Причому вона буде обов'язковою для всіх виробників. Фортифікацію здійснюватимуть для пшеничного борошна вищого і першого сортів. Його збагачуватимуть фолієвою кислотою.

"Фолієва кислова – це вітамін В9 або Вс, що впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у крові. При авітамінозі розвивається недокрів'я", - пише Вікіпедія.

Фолієва кислота вкрай необхідна жінок у період вагітності і дітей у період раннього дитинства, коли відбувається інтенсивний ріст і розвиток організму. Брак цього вітаміну може призвести до утворення і росту ракових клітин у дітей в період їхнього інтенсивного росту. Отож, значення цього вітаміну важко переоцінити.

Законопроект передбачає правові засади збагачення борошна, а також визначає відповідальність виробників за його недотримання. Законопроектом також передбачений поетапний перехід виробників до процесу фортифікації борошна.

Він відбуватиметься таким чином:

Нагадаємо, українське зерно масово бракують за кордоном, особливо у Китаї. Претензій до якості зерна в імпортерів немає, але українським виробникам закидають недотримання фітосанітарних норм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ