В Україні з початку року відчутно впали ціни на деякі продукти. Найбільше подешевшали дві позиції. Їхня вартість з початку року знизилась на 20%.
Йдеться про столовий буряк і гречку. Як загалом змінилися ціни на продукти за перші чотири місяці року, розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.
Отже, торішня цінова рекордсменка гречка з кінця грудня 2022 року подешевшала на 19,9%, а буряк за той самий період став дешевшим на 20%. Саме ці два продукти найбільшого здешевшали серед 33 найменувань продовольчих товарів, ціни на які моніторять у Держстаті України.
Крім того, за 4 місяці, із січня по квітень впали ціни на такі продукти:
Популярні зараз
Військовий аналітик помітив цікаву деталь у новому відео Путіна: “Не може поворухнути руками“
Україна значно випередила Європу в затратах на оренду житла, - ЛУН
- крупи пшеничні (-7 %),
- яйця (-6,9 %),
- рис (-4,9 %),
- ячні крупи (-3,3 %),
- манку (-2,9 %),
- сало (-2,3 %),
- олію соняшникову (-1,8 %),
- борошно пшеничне (-1 %).
Однак ця статистика не відтворює найсвіжішу динаміку цін. Адже деякі ціни на продукти після зниження знову почали зростати. Втім, ціни на буряк і гречку, продовжували падати вже із настанням весни. Зокрема, трійка продуктів, що найбільше втратили в ціні у квітні проти березня, виглядає так:
- буряк (-9,9%),
- яйця (-8,4 %),
- гречка (-4,2 %).
Не так суттєво, але все ж подешевшали порівняно з березнем і такі продукти: рис (-1,6 %), олія соняшникова (-1,4 %), крупи пшеничні (-1,1 %), молоко пастеризоване, картопля (-0,6 %), борошно пшеничне (-0,4 %), цукор (-0,3 %), масло вершкове і сало (-0,2%).
Водночас, немало продуктових товарів демонструють протилежну тенденцію. Так, за чотири місяці поточного року найбільше додали в ціні такі продукти:
- морква (+96,5 %),
- капуста білокачанна (+83,5 %),
- цибуля ріпчаста (+72 %).
А у квітні проти березня зросли ціни на такі товари харчової групи:
- яблука (+18,6 %),
- моркву (+11 %),
- свинину (+8,5 %),
- капусту білокачанну (+6,9 %),
- пшоно (+3,3 %),
- молочні суміші для дитячого харчування (+3,1 %),
- яловичину (+2,2 %),
- цибулю ріпчасту (+2%),
- хліб, варені ковбаси, сметану (+0,7%).
За словами Юрія Лупенка, з наближенням овочевого сезону в Україні мають суттєво знизитись ціни на продукти овочевої групи, а також на яйця, молочні продукти, крупи та борошно. Водночас, на м'ясо суттєвого зниження цін не буде.
Нагадаємо, спеціалісти назвали 6 найшкідливіших продуктів, які вживають українці. Причому вони не лише завдають шкоди здоров'ю, але й псують зовнішність.