Today.ua

В Україні скасували податок на нерухомість: хто і на скільки звільняється від сплати

Українці, які володіють житловою нерухомістю в тих областях, де йдуть бойові дії, звільняються від податку на майно. До Податкового кодексу України було внесено зміни, згідно з якими не оподатковуватимуться житлова та нежитлова нерухомість на території ведення бойових дій щонайменше до кінця року.

Таким чином держава зменшує податкове навантаження на людей та бізнес, чиє майно зруйноване чи пошкоджене внаслідок війни.

Для житлової нерухомості також було запроваджено податкові пільги. Якщо власником житла є фізична особа, то йому не нараховуватиметься податок за 2021-2022 податкові роки. Якщо власник — юридична особа, податок скасовується з 1 березня по 31 грудня цього року. Йдеться про податок на квартири площею понад 60 кв. м та будинки понад 120 кв. м. Крім того, звільнено від податку на квадратні метри певні категорії громадян, серед яких інваліди 1 групи, непрацюючі пенсіонери чи ветерани війни.

Через вимушену зміну місця проживання тисячі українців втратили доступ до свого житла та вимушені проживати на чужині. Податкові пільги застосовуються до громадян, які є власниками майна, розташованого у регіонах, де ведуться бойові дії, або у місцях, тимчасово окупованих озброєними російськими військами.

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються:

Раніше повідомлялося, які податки мають сплатити ФОПи до 20 травня включно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ