Today.ua

В Україні розширять прожитковий мінімум: що зможуть дозволити собі громадяни за 2189 грн

На сьогоднішній день прожитковий мінімум на одну людину в місяць становить 2189 грн. Однак, ті складові прожиткового мінімуму, які зараз закріплені в законодавстві, абсолютно не відповідають реальним життєвим потребам українців. У Міністерстві цифрової трансформації запропонували розширити базовий набір.

На сьогоднішній день в прожитковий мінімуму входять продукти харчування (фрукти, овочі, м'ясні і рибні продукти, різні види олії, хлібні продукти, цукор і кондитерські вироби, яйця, чай, кава, спеції, молочні і кисломолочні продукти), непродовольчі товари (одяг, взуття, предмети побуту, засоби гігієни), а також послуги (медичні, комунальні, транспортні), які нібито забезпечують нормальне функціонування людини. Мінціфра пропонує розширити цей перелік послугами мобільного зв'язку та інтернету. Адже сьогодні це теж відноситься до числа базових речей. Без зв'язку та інтернету ми не проводимо ні дня, тим більше в умовах карантину, коли робота і навчання стали дистанційними.

Як саме українці повинні вкластися в суму 2189 грн, невідомо нікому. Даний прожитковий мінімум потрібно давно переглянути і зробити його таким, який відповідає реальному.

У парламенті вже готові два законопроекти, що стосуються перегляду розміру прожиткового мінімуму - урядовий і від голови комітету з питань соціальної політики ВРУ. Ними пропонується збільшити прожитковий мінімум на 14% в 2022 році. Однак, для цього спочатку потрібно знайти гроші в бюджеті.

Раніше повідомлялося, що в 2021 році прожитковий мінімум в Україні повинен вирости двічі - в липні і в грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ