Today.ua

В Україні рідкісну монету номіналом 2 копійки продають за 90 000 грн: у чому її особливість

В Україні монету номіналом 2 копійки 1992 року випуску продають за 90 005 грн. Така висока вартість обумовлена тим, що монета пробна і не була у вжитку. Через помилку в ескізі вінок на ній зображений вужчим за діаметром, ніж на інших монетах цього номіналу, випущених пізніше.

Ця монета, можливо, єдина у своєму екземплярі. Її продавець просить велику ціну, але вона цілком виправдана. До того ж монета має ідеальний стан і не була у вжитку. Вона виготовлена із магнітної сталі, реставрації не підлягала.

Штам монети 1ГА. На її реверсі вказано номінал "2 копійки", на аверсі - напис "Україна", малий герб та дата випуску "1992".

Коли виготовляли цю монету, її робили за ескізом 10-копійчаної монети. Діаметри 2 копійок та 10 копійок відрізнялися незначно, проте пізніше з'ясувалося, що 2 копійки діаметром більше. Пізніше цю помилку виправили, і монети номіналом 2 копійки 1993 року та подальших років випуску мали більший діаметр вінка на реверсі.

Останнім часом на аукціонах почало дедалі більше з'являтися "рідкісних" 2 копійок 1992 року, які є добре підробленими фальшивками. Тому лише досвідчені нумізмати можуть оцінити справжню вартість монет і не потрапити на гачок до продавця-шахрая.

Раніше повідомлялося, що в Україні монету номіналом 1 копійку продають за понад 1 тис. доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ