Today.ua

В Україні рекордно низький урожай черешні: імпортні ягоди коштують дешевше

Черешня в цьому році не вродила. За словами фермерів, такого поганого врожаю ягоди вони не бачили останні 10 років. Причиною стали весняні заморозки. Аналогічна ситуація очікується і з іншими фруктами - грушами та сливами.

У 2019 року в Україні було зібрано 63,6 тис. тонн черешні. Це на 7% менше, ніж в 2019 році. У зв'язку зі зменшенням обсягів виробництва вітчизняної ягоди в минулому році скоротилися її продажі за кордон, а імпорт в свою чергу виріс.

У 2020 році Україна продала 0,7 тис. тонн черешні, що в 4 рази менше в порівнянні з 2019 роком, а імпорт склав 1,1 тис. тонн, що в 5 разів більше. У 2021 році Україна продовжує імпортувати сезонні ягоди, зокрема, з Молдови, Туреччини та Греції, так як нагодувати громадян вітчизняної черешнею не вийде. Навіть на пізній урожай вже розраховувати не варто, він все одно буде нижче, ніж рік тому. Через надлишок вологи черешня лопається. Через несприятливу погоду садівники вже втратили від 20% до 80% врожаю черешні. Незважаючи на пекельну спеку, дощі в південних областях і зараз йдуть регулярно, і зібрати товарну черешню вкрай складно.

У розпал сезону черешні навіть в самому "черешневому регіоні", Мелітополі, за кілограм ягід на базарі просять 60-70 гривень. А в Києві за ту ж мелітопольську черешню просять по 110-150 гривень за кіло. Ціни падати навряд чи вже будуть, так як сезон підходить до спаду.

Українців попередили, що абрикос, груш і слив також в цьому році буде дефіцит. Крім погоди на урожай негативно впливають шкідники, наприклад мідяниця, через яку доводиться масово викорчовувати дерева. Через дощі комах стало більше, і дерева потрібно обробляти спеціальними засобами, чого в цьому році не робили. Проблема стосується не тільки України, але і всієї Європи.

Раніше повідомлялося, що ціни на продукти в Польщі вже вдвічі дешевше, ніж в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ