Ціни на цибулю в Україні за останній рік зросли рекордно, і це ще не межа. За словами фермерів, вартість овоча підвищуватиметься до середини травня, поки на прилавках не з'явиться вітчизняна цибуля.
За словами директора з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерини Звєрєвої, ціни на цибулю б'ють усі рекорди з часів оголошення незалежності України. Запаси цибулі у сховищах українських фермерів уже майже закінчилися, тож тенденція подорожчання цибулі протягом березня-квітня збережеться.
Експерт додала, що більшість українських фермерів, які вирощують цибулю, не мають професійного обладнання для її тривалого зберігання. Овоч швидко псується і не долежує до 12 місяців. Саме тому фермери намагаються продати продукцію одразу після збирання врожаю чи до початку перших морозів.
Багато хто з них має сховища, але цього року через війну та обстріли Росією стратегічної інфраструктури значно збільшилися і виробничі витрати. Через перебої з електроенергією врожай на зберіганні у сховищах почав псуватися швидше, тому ту цибулю, яка залишилася лежати до цього дня, продають за завищеними цінами, оскільки більша частина врожаю просто зіпсувалася.
У світі фіксується глобальний дефіцит цибулі, оскільки деякі країни запровадили експортні обмеження для захисту локальних ринків.
Станом на 21 березня, цибуля в українських супермаркетах коштує в середньому 57,88 грн. Це на 12 грн дорожче, ніж минулого місяця. Найдешевше цибулю можна купити у Varus – по 49,90 грн, а у Megamarker овоч уже продають по 69,90 грн/кг.
Раніше повідомлялося, що в Україні стрімко зростають ціни на борошно ще до Великодня.