Today.ua

В Україні продовжують знижуватися зарплати: кому найменше платять через війну

Ринок праці в Україні на сьогодні переживає кризу. Чимало українців залишилися без роботи, роботодавці змушені скорочувати співробітників, кількість вакансій знизилася в кілька разів, а разом із ними і розмір зарплат.

Кому та скільки платять під час війни, поділилися працівники порталу grc.ua. Новим співробітникам пропонують зарплату нижче, ніж на ту саму позицію тільки до війни, а спеціалістам зі стажем знижують зарплати. Звільнятися через це ніхто не поспішає, тому що знайти більш високооплачувану роботу буде не так просто.

Найменші зарплати в Україні на сьогоднішній день пропонують у сферах:

Представникам деяких професій під час війни стало ще складніше знайти роботу, оскільки їхня праця стала менш затребуваною. Це юристи, страховики, працівники сфери краси та спорту, охоронці, педагоги, вчені та домашній персонал. Знизився попит і на фахівців автомобільного бізнесу та закупівель.

Найневтішніший показник на ринку праці в Україні – це рівень зарплат, що знижується з кожним місяцем. За винятком кількох професійних сфер, падіння медіанної зарплати у травні становило від 9% до 58%. Лише у деяких галузях зарплати трохи зросли. У сфері виробництва та сільського господарства середня зарплата зросла із 13 300 грн (у квітні) до 16 600 грн (у травні).

Медики та фармацевти входять до найбільш затребуваних фахівців, і їхня середня заробітна плата у травні у відкритих вакансіях підвищилася з 14 900 грн (у квітні) до 18 200 грн (у травні).

У сфері інформаційних технологій зниження зарплат майже не відчутне. У квітні ІТ-фахівцям пропонували в середньому 108 100 грн, а у травні середня зарплата у відкритих вакансіях становить 103 500 грн.

У сферах бухгалтерії, управлінського обліку, фінансів підприємства у травні середня зарплата склала 19 800 грн, на відміну від квітня, коли пропонували в середньому 17 500 грн.

Підвищилися середні зарплати у відкритих вакансіях для HR-ів (з 15 000 грн у квітні до 29 700 грн у травні), у сфері маркетингу, реклами та PR (з 26 600 грн у квітні до 30 800 грн у травні).

Раніше повідомлялося, що в Україні скоротили зарплату вчителів у всіх регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ